Jääkiekkoilu Itävallassa

tävallan jääkiekkoilulla on hämmästyttävän pitkät juuret; ne ulottuvat 1900-luvun alkupuolelle, tarkemmin ilmaistuna 1. Itävallan mestaruus ns. kanadalaisessa jääkiekossa ratkaistiin kaudella 1922/23. Siitä lähtien on sarja toiminut ja Itävalta on osallistunut myös mm-turnauksiin jo 1930-luvulta lähtien; niiden aikojen paras saavutus oli pronssitila Prahassa 1947. Viime vuosikymmenen saldo näyttää seuraavalta: maajoukkue on pysynyt A-sarjassa 1993 lähtien yhdellä poikkeuksella; 1997 B-sarja. vuonna 2003 mm-kisoissa Suomessa tuli 10. sija, tänä vuonna Prahassa Itävalta kuului tosiyllättäjiin (pelasi tasan Kanadaa ja Sveitsiä vastaan), lopullinen sijaluku 10. Ensi vuoden mm-kisat pidetäänkin Itävallassa (Wienissä ja Innsbruckissa) ja positiivista yllätystä hiljalleen odotellaan. Itävallan valmentajatroikka on kolmen maan koostumus: Herbert Pöck, Itävalta, Jorma Siitarinen, Suomi ja Lars Bergstöm, Ruotsi ja tämä kokoonpano toimii nyt kolmatta vuotta. 

Seuratasolla Itävalta saavutti kerran eurooppacupin mestaruuden: vuonna 1998 Feldkich teki sen. Viimeisten 15 vuoden mestaruudet Itävallassa ovat ottaneet Feldkirch 6x, Klagenfurt ja Villach 4x, Linz 1x. Itävallan mestaruussarjassa pelaa 7 joukkuetta, sarjaa alempana täkäl. 1.-divarissa 10 joukkuetta. Siitä alaspäin on olemassa alueliigoja maakunnista riippuen 3-4 tasossa. Jääkiekon harrastaminen on tiheintä etelä- ja länsiosissa Itävaltaa; näillä alueilla normaalisti myös talviolosuhteet ovat hyvät ja koska alemmilla tasoilla pelataan ulkoilman armoilla, on se tietysti myös edellytys. Halleja on koko maassa 24, seuroja 200, rekisteröityjä pelaajia 8500 (naisia 45o) ja ikäjakauma: 3500 yli 20-v, 5000 alle 20-v. Ylimmässä sarjassa saa joukkuetta kohti pelata 5 siirtolisenssipelaajaa (ulkom./EU-maat), sarjaan noussut saa hankkia 7 sellaista. Vastaavasti itävaltalaisia pelaajia on tällä hetkellä 11 ulkomailla ( 6 NHL/AHL, loput Euroopassa, Suomessa mm Oliver Setzinger). Suomalaisia pelaajia ja valmentajia on ollut viime vuosina enemmänkin Itävallassa, tällä kaudella vain yksi valmentaja (Siitarinen/Salzburg) ja 8 pelaajaa 2 ylimmässä sarjassa. Muista maista ovat edustettuina ylimmissä sarjoissa valmentajina ja pelaajina kanadalaiset, ruotsalaiset, tshekit ja slovakit pääasiassa. Junioritoimintaan panostetaan Itävallassa aika hyvin, viime vuonna U 20-pelaajat käväisivät pikavisiitillä A-sarjassa Suomessa pudotakseen takaisin B-sarjaan. U 18 pelaa enimmäkseen B-tasolla. 

Omasta toimenkuvastani seuraavaa: suoritin lääketieteen opiskeluni Itävallassa ja jäin sitten tänne, pääsisältöisesti toimin lasten ja nuorten. erikoislääkärinä omassa vastaanotossa, urheilulääkärin lisenssin omaavana sivutoimisesti täkäläisen jääkiekkoseuran EC-VSV:n lääkärinä Villachissa sekä myös Itävallan maajoukkueen toisena lääkärinä. Villach on ollút kuutena viime vuonna aina finaalissa, viimeisin mestaruus tuli vuonna 2002, sitä ennen vuonna 1999. Villachin joukkue oli myös kerran Suomessa edustaen Itävaltaa Eurooppacupin turnauksessa Helsingissä vuonna 1993 häviten 2-1 sekä Dynamo Moskovaa ja Berniä vastaan, Jokereita vastaan tuli tappio numeroin 6-3. Työhöni jääkiekon parissa kuuluu koordinointi harjoittelun kannalta, vammojen ennaltaehkäisy sikäli kun se on mahdollista sekä tietysti loukkaantumisten tutkimusten ja hoidon järjestely. Ensiavun antaminen kotiotteluissa sekä omien että vierailevien joukkueiden pelaajille on tietysti myös itsestäänselvyys. Täällä jääkiekkolääkärit eivät vielä ole järjestäytyneet, joten olen Suomen jääkiekkolääkäreiden yhdistyksen jäsen, joksi minut ystävällisesti suostuttiin ottamaan, ja yritän mahdollisuuksien mukaan ottaa osaa kokouksiin ja muuhunkin toimintaan ja jos jotain koordinointia jääkiekon parissa Suomen ja Itävallan kesken tarvitaan, autan tietysti mielelläni siellä missä voin. 
Näiltä näkymin ehkä tapaamisiin Wienissä,